Terug naar blog

Zoekmachine DuckDuckGo groeit hard in populariteit

31 januari 2022

Daar waar Google voor 9 van de 10 Nederlanders gebruikt wordt en de zoekmachine ook ruim 93,78% marktaandeel geniet in Nederland. Is er naast de zoekmachine gigant nog meer te kiezen. Naast Google, Bing, Yahoo en DuckDuckGO valt er op het gebied van zoekmachines genoeg te kiezen. Vandaag besteden we aandacht aan de DuckDuckGo, de nieuwe nummer 3 als het gaat om marktaandeel in Nederland(Nov '21). Zoekmachine Bing staat op 3,4%, gevolgd dus door DuckDuckGo met 1,01% en is daarmee Yahoo(0,89%) voorbij. Daar achter zien we nog Ecosia (0,37%) en Yandex (0,32%). Hoe zit het met de verschillende zoekmachines en wat zijn de verschillen?

Maakt het uit welke zoekmachine je gebruikt? 

Een zoekmachine is een zoekmachine hoor ik je denken. Dat is deels wel waar. Je typt een trefwoord in en je krijgt verschillende suggesties rondom je trefwoord. Deels organische resultaten, gebaseerd op jouw vraag, anderzijds advertenties die je voorgeschoteld krijgt op basis van je opgebouwde profiel met surfgedrag. Bij dat laatste zit nou net het verschil met DuckDuckGo. Die willen dit in tegenstelling tot Google, Bing, Yahoo en andere zoekmachines, opgebouwde gebruikersprofielen op basis van cookies en andere data weren en recht doen aan het trefwoord dat je op dat moment intypt.

DuckDuckGo zoekmachine groeit hard

 

Privacygevoelige zoekmachine DuckDuckGo

DuckDuckGo gooit het over een andere boeg. DuckDuckGo is een zoekmachine die de prioriteit aan de privacy van de gebruiker geeft. De zoekmachine wordt gefinancierd door donaties en advertentie inkomsten: dan denk je daar gaan we weer. Nee, deze advertenties worden niet gepersonaliseerd op basis van een persoonlijk profiel zoals bij Google. DuckDuckGo heeft verschillende opties die jou als gebruiker de mogelijkheid geven om anonieme zoekopdrachten uit te voeren:

  • Je zoekopdrachten en geschiedenis worden niet opgeslagen

  • Cookies en trackers worden altijd geblokkeerd.

  • er worden geen gebruikersprofielen aangemaakt

  • stuurt  je na het intypen van een trefwoord automatisch door naar een https versie van je website.

  • zoekresultaten worden niet automatisch gefilterd.

Neem een kijkje op de zoekmachine  

Organische vindbaarheid(SEO) des te belangrijker

Nou, hoor ik je denken.. Dat is lekker dan als je inzet op adverteren in de zoekmachine.(Ik zal je gerust stellen voor nu, het marktaandeel van DuckDuckGo is 1%) In tegenstelling tot Google kan je geen gebruik maken van gebruikersprofielen, betekent niet dat je advertenties niet meer worden weergegeven. Maar de context van de zoeker wordt niet meer herkend. Iedere gebruiker is dus blanco zodra hij surft. Door de privacygevoelige zoekmachine wordt het belang van goede organische vindbaarheid des te belangrijker. De duurzame investering in goed vindbaarheid krijgt hiermee een grotere prioriteit in je marketingaanpak. De vraag die we aan de ondernemer of webshop eigenaar moeten stellen: hoe goed ben jij al vindbaar in de zoekmachine?

Het is nog niet alle hens aan dek. Maar het marktaandeel van DuckDuckGo groeit. Denk goed na over de afweging en afstemmen tussen organische en betaalde vindbaarheid in de zoekmachine.

Meer over SEO