Terug naar blog

Kiezen tussen u of jij...

21 oktober 2019
De keuze is niet eenvoudig: hoe spreek je potentiële klanten op jouw website en social media aan? Kies je voor ‘u’ en ‘uw’ of voor ‘je’, ‘jij’ en ‘jouw’? Onze klanten vinden dit een lastige vraag. Gelukkig is er geen goed of fout. Maar dat maakt de keuze niet gemakkelijker. In deze blog helpen lichten we de keuzes toe.  Hoe spreek je een potentiële klant aan als je voor het eerst bij hem op gesprek bent of als hij voor het eerst jouw showroom inloopt? Ligt de nadruk op jij en je of u en uw? Gebruik die woorden dan ook op jouw website en op social media.  Maar dat klinkt eenvoudiger dan het is. Want u en jij heeft ook te maken met gevoel:
  1. Vind je ‘u’ ouderwets klinken? 
  2. Klinkt ‘je’ niet netjes genoeg?
  3. Komt ‘u’ te afstandelijk over?
  4. Valt ‘je’ onder te populair taalgebruik?
  5. Of komt ‘u’ te serieus over?
Twijfel je nog steeds? Bekijk onze voorbeelden eens. Drie teksten die in de u-vorm en de jij-vorm geschreven zijn. Bepaal voor elke tekst welke vorm jou het meest aanspreekt. 

Voorkeur 1: ‘jij’ of ‘u’?

Onze klanten komen naar onze beddenzaak voor persoonlijk advies. Iedere vraag over een goede boxspring is uniek. Want uw situatie is waarschijnlijk anders dan bij de gemiddelde Nederlander. Daarom nemen we altijd ruim de tijd voor uw vragen. We nemen de tijd om te inventariseren en verzamelen allerlei informatie om uw situatie goed in te schatten. Dat doen we met behulp van bijvoorbeeld de volgende vragen… Onze klanten komen naar onze beddenzaak voor persoonlijk advies. Iedere vraag over een goede boxspring is uniek. Want jouw situatie is waarschijnlijk anders dan bij de gemiddelde Nederlander. Daarom nemen we altijd ruim de tijd voor jouw vragen. We nemen de tijd om te inventariseren en verzamelen allerlei informatie om jouw situatie goed in te schatten. Dat doen we met behulp van bijvoorbeeld de volgende vragen...

Voorkeur 2: ‘u’ of ‘jij’?

Heeft jouw keuken niet meer de sfeer en uitstraling die bij je past? Ontdek dan de exclusieve woonkeukens van… Bij ons vind je de exclusieve keuken die je zoekt. Dat garanderen wij omdat bij ons alles mogelijk is, dankzij onze eigen werkplaats. In ons meubelatelier maken wij de onderdelen van jouw nieuwe keuken zoveel mogelijk zelf. Dat betekent dat tijdens de ontwerpfase van jouw woonkeuken bijna alles mogelijk is.  Heeft uw keuken niet meer de sfeer en uitstraling die bij u past? Ontdek dan de exclusieve woonkeukens van... Bij ons vindt u de exclusieve keuken die u zoekt. Dat garanderen wij omdat bij ons alles mogelijk is, dankzij onze eigen werkplaats. In ons meubelatelier maken wij de onderdelen van uw nieuwe keuken zoveel mogelijk zelf. Dat betekent dat tijdens de ontwerpfase van uw woonkeuken bijna alles mogelijk is. 

Voorkeur 3: ‘jij’ of ‘u’?

Spijker jouw Microsoft kennis bij en specialiseer je met een specifieke IT-rol binnen jouw organisatie. Alles wat je moet weten over modern workplace en werken in de cloud brengen wij als IT-kennisopleider jou bij in onze verschillende Microsoft 365 trainingen. Ontdek welke role-based-certificering jij gaat scoren. Spijker uw Microsoft kennis bij en specialiseer u met een specifieke IT-rol binnen uw organisatie. Alles wat u moet weten over modern workplace en werken in de cloud brengen wij als IT-kennisopleider u bij in onze verschillende Microsoft 365 trainingen. Ontdek welke role-based-certificering u gaat scoren. Krijgt 'u' of krijgt 'jij' de voorkeur?