Terug naar blog

7 tips voor het maken van een goede PDF-download

24 november 2022

Heb je nog geen PDF-download en wil je bijvoorbeeld een brochure (laten) maken? Dan is het natuurlijk belangrijk dat de PDF-download er mooi uit ziet. Het is belangrijk dat jouw PDF eruit springt, opgemaakt in jouw eigen huisstijl.  Maar de inhoud is minstens net zo belangrijk. En dat wordt vaak vergeten.  Een goede PDF-document inspireert en informeert. Het is belangrijk dat het geen ‘verkoopteksten’ bevat. Dat betekent dat je een lezer zich niet gedwongen voelt om (snel) een aankoop te doen.  Want vaak is iemand die een PDF-download aanvraagt zich aan het oriënteren en nog niet klaar voor een aankoop. Een PDF-download moet daarom voor iemand vrijblijvend zijn. Een potentiële klant wil waarschijnlijk niet meteen kiezen. Ga je bijvoorbeeld een brochure maken, laat je dan inspireren door de volgende tips: 

1. Schrijf een goede inleiding

Schrijf een korte inleiding waarin je vertelt wat er in de brochure staat. Dan weet jouw potentiële klant wat het hem oplevert als hij jouw brochure leest.

2. Benoem pijnpunten 

Benoem de pijnpunten van jouw klanten. Schrijf herkenbare problemen. Beantwoordt bijvoorbeeld de volgende vragen om herkenbare situaties te beschrijven: 

  • Waar lopen potentiële klanten (in het dagelijks leven) tegenaan?

  • Wat missen ze of hebben ze nodig? 

  • Wat is het gevolg als ze jouw product of dienst missen?

3. Laat de oplossing zien 

Waarom hebben ze jouw product of dienst nodig? Laat (met resultaten, cijfers of tabellen en grafieken) zien dat jouw product of dienst de beste oplossing is. Leg wel kort uit waarom jij de beste oplossing biedt of waarom jij beter bent dan concurrenten. 

4. Vertel over jouw werkwijze  

Laat samen met de projecten of producten zien en schrijf over jullie werkwijze. Vertel over de verschillende stappen en leg uit wat je elke stap doet. Dan weet de lezer wat jouw meerwaarde is. 

5. Vertel iets nieuws 

Wat is absoluut belangrijk voor de klant om te weten, maar staat (nog) niet op jouw website? Want je moet het de lezer zo makkelijker mogelijk om voor jou te kiezen. 

6. Gebruik knoppen 

In een online brochure kun je eenvoudig linken naar jouw website. Link naar jouw product of dienst als je die noemt. En gebruik knoppen in de brochure, net als op jouw website. Teksten als ‘Neem contact op’ of ‘Adviesgesprek aanvragen’ verhogen het resultaat van de brochure. 

7. Gebruik je mooiste projectfoto’s 

En natuurlijk gebruik je zoveel mogelijk foto’s, de mooiste foto’s die je hebt.  Heb je vragen of opmerkingen, dan helpen we je graag verder.

Help mij een PDF download maken