Terug naar blog

Google Universal Analytics stopt per juni 2023. Hoe ga ik over naar Google Analytics 4?

25 juni 2022

Eind 2022 kwam Google Analytics 4 al uit en draait momenteel parallel aan de Universal Analytics. Pak hem beet 3 jaar later (juni 2023) neemt Google definitief afscheid van de ‘oude versie’ Universal Analytics. Dit betekent dat je gaandeweg een switch zal moeten gaan maken als het gaat om het tracken van je websitegegevens. In dit artikel leggen we in 7 stappen uit hoe je Google Analytics 4 account aanmaakt en toevoegt aan je website.

  • Upgrade naar Google Analytics 4

Om te starten met het upgraden naar de ‘nieuwe’ versie van Google Analytics ga je naar het beheer van Google Analytics (1). Vervolgens open je de ‘property’ (lees websitenaam) die je wilt upgraden. Klik vervolgens op ‘Upgraden naar GA4’ of op ‘Installatieasistent voor GA4’ (2). Klik daarna op ‘Aan de slag’(3). Heb je al een Google Analytics 4 opgebouwd, dan kan je de beide accounts aan elkaar koppelen.

Google Analytics 4 upgrade

  • Nieuwe trackingcode GA4 plaatsen op je website

De volgende stap is om de nieuwe trackingcode van Google Analytics 4 op je website te plaatsen. Nadat je via de ‘Installatieasistent’ (4) op een overzicht komt kan je via ‘Taginstallatie’(5) naar de specifieke trackingcode die je nodig hebt om in je website te plaatsen.

Google Analytics 4 instellen

  Je komt nu uit bij ‘Gegevensstreams’(6). Deze staat al klaar. Je opent hem door erop te klikken.  

Google Analytics 4 instellen website

  Je wordt nu doorgestuurd naar ‘Webstreamgegevens’. Klik vervolgens op ‘Algemente sitetag (gtag.js)’ (7) en de trackingcode wordt zichtbaar. Kopieer de trackingcode en geef deze door aan je websitebouwer of iemand intern die verantwoordelijk is voor de website.

Instellen Google Analytics 4

 

  • Google Analytics 4 is ingesteld. Je bent klaar voor de toekomst.

Zodra de trackingcode is verwerkt in de website kan je beginnen met het verzamelen van data. Binnen Google Analytics 4 kan je aan de slag met het instellen van allerlei specifieke wensen. Maak je gebruik van Google Tag Manager? Dan stel je de Google Analytics op een andere manier in. Wil je daar een uitleg over? Neem contact op via info@seobureau.nl en vraag naar de uitleg voor Google Tag Manager. Kom je er nu niet uit of heb je hulp nodig bij het instellen en upgraden van Google Analytics 4? We helpen je graag bij het instellen van de nieuwe versie van Google Analytics.

Help mij met instellen